Maak kennis met viral video’s

Door CC Online Concepts  -  Op 15 mei, 2013 -  0 reacties

Ze zijn leuk, grappig, informatief, schokkend of educatief en worden massaal verspreidt. In dit artikel ga ik je vertellen over deze viral video’s en wat het nu precies is en wat je er mee kunt doen.

Wat is het
Viral video’s staan bekend om het feit dat ze snel populair worden doormiddel van het delen van de video via verschillende Social-media kanalen. Je kent het wel je kijkt op je Facebook-pagina en je ziet een filmpje voorbij komen van iets grappigs. De volgende dag of soms dezelfde dag kijk je weer en waarachter het zelfde filmpje voorbij komt. Je kunt het daarom ook vergelijken met een virus, het wordt namelijk vrij snel verspreidt.

Wanneer is iets viral
Dit is moeilijk te voorspellen aangezien er geen vast recept voor is. De ene keer kan het gaan om iets grappigs of om iets schokkend maar ook iets wat informatief is kan viral zijn. Er is pas sprake van viral als het massaal wordt bekeken en door wordt gestuurd. Hoe meer mensen er mee in aanraking komen hoe groter het succes is. Het hoeft niet altijd te gaan om het aantal views, denk bijvoorbeeld aan een kleine doelgroep. Als men hiervoor een video maakt en merendeel van deze kleine doelgroep heeft het bekeken en gedeeld is er ook al sprake van viral.

Viral te koop
Tegenwoordig hebben we vaak te maken met zogenaamde “virals” dit zijn geen echte virals maar ingekochte virals. Op deze manier proberen bedrijven te profiteren van de succes die viral video’s met zich meebrengen. Zo zie je vaak dat grote merken, views, zowel via YouTube-advertenties als via clickfarms kopen om te zorgen dat de video hoog in de zoekresultaten en gerelateerde video’s komen te staan. Met andere woorden ze belazen de kluit.

Voorbeelden viral
Een van de bekendste viral video’s van dit moment is toch wel PSY met Gangnam Style. De grappige Zuid-Koreaanse rapper/zanger/songwriter heeft met Gangnam style inmiddels 1.5 miljard views verzameld.

Zelf vind ik het onderstaand filmpje een leuke voorbeeld van een viral video, namelijk Charlie bit my finger welke ruim 500 miljoen keer is bekeken.

Verdiensten
Het is mogelijk om een leuk zakcentje te verdienen aan video’s. Het is namelijk zo dat je Google Adsense aan je video’s kunt koppelen mits je partner bent met Youtube. Er zijn twee manieren waarop gepromote wordt via de Youtube filmpjes. Vooraf het filmpje en tijdens het filmpje, als hier op wordt geklikt verdien jij geld. Het bedrag per klik kan variëren van € 0,05 tot € 0,50. Als we uit gaan van €0,05 in geval van het filmpje “charlie bit my finger” zou dit mogelijk een bedrag van 500.000.000 x 0,05 = € 10.000.000 kunnen opleveren. En dat is toch een behoorlijk wat geld als “zakcentje”.

Persoonlijk vind ik viral video’s echt een innovatie op het gebied van video marketing. Je kunt er verschillende kanten mee op, zo kan je bijvoorbeeld inspelen op branding, waardevolle content aanbieden en je kan zelfs richten op meer sales. Het is een leuke toevoeging mits het niet geforceerd wordt.

Maak jij vaak video’s en vindt je dit leuk, en wil je hier wat mee verdienen? Zorg dan dat jij ook partner wordt met YouTube zodat jouw video’s een leuk zakcentje kunnen gaan opleveren.