Affiliate marketing

Affiliate marketing is nog niet zo heel lang geleden ontstaan, tegenwoordig gaat de techniek zo snel dat we niet meer weten wanneer iets is ontstaan. Affiliate marketing is een vorm van internet marketing waarbij partners (merchants) hun adverteerders (publishers) belonen met verkopen of leads (een laptop of een abonnement op een tijdschrift). Affiliate marketing is eigenlijk een tussenpartij, in dit geval tussen de klant en de webshop. Vaak spreken de partijen een X% commissie af over een verkoop (sale) of lead. Soms zie je ook terug dat er pay per click wordt vergoed.

Het affiliate marketing kent drie partijen: partners (merchants, oftewel de webshop zelf), adverteerders (publishers) en affiliate netwerken.

Partners / Merchants

Vaak is dit de webshop zelf, zij verkopen daadwerkelijk de producten of diensten. Zij zorgen ervoor dat promotie materialen zoals banners, tekstlinks, productfeeds en meer beschikbaar zijn voor publishers. Voorbeelden van grote merchants in Nederland zijn: Zalando.nl, Bol.com, Wehkamp.nl, Bobshop.nl en Vimodos.nl. Bijna alle grote (online) bedrijven zijn aangesloten bij een affiliate netwerk. Het voordeel van affiliate marketing voor deze partijen is dat ze zelf de promotie niet meer hoeven te verzorgen, het enige wat zij aanbieden is het promotie materiaal. De rest wordt verzorgd door de publishers.

Adverteerders / Publishers

Deze groep mensen zorgen er voor dat het promotie materiaal van hun partners gepromoot worden. Dit doen ze uiteraard op een manier waardoor de bezoekers doorlikken op het promotie materiaal. Zij hebben er namelijk baat bij als mensen iets gaan bestellen, dat is hun verdienmodel. Je kan op verschillende manieren promotie materiaal tonen op je website, het is maar net wat je invulling is. Onze voorbeelden vind je hier.

Affiliate netwerk

Het affiliate netwerk is een partij die er voor zorgt dat adverteerders en partners bij elkaar komen. Partners bieden hun promotie materiaal aan bij het affiliate netwerk, vervolgens zal een adverteerder goedkeuring vragen voor hun campagne. Dit doen ze om te voorkomen dat lingerie promotie materiaal op een website komt van auto’s. Als de goedkeuring is ontvangen dan kan de adverteerder gebruik maken van het promotie materiaal dat de partner heeft aangeboden. Het mooie van het affiliate netwerk is dat zij alles keurig bij houden en registreren: clicks, sales, leads, bezoeken, rapportage en nog veel meer.

Bekende affiliate netwerken in Nederland zijn: Zanox, M4N, Cleafs, TradeTracker, Daisycon en Tradedoubler.

Heb je nog vragen over affiliate marketing of ben je nieuwsgierig geraakt door de mogelijkheden? Neem gerust en uiteraard vrijblijvend contact met ons op.

© CC Online Concepts